Blog van dichter Guido van Spellen.

Ahaa, dus zo zit het..

Op 4 mei deed ik voor het eerst mee aan een heuse poetry slam. Ik werd er dan ook meteen na de eerste ronde uitgeslammed, maar dat mocht niet baten, want ik had toch een leuke avond. Nu kreeg ik enkele dagen terug een e-mail van de organisatie met een verslag van de avond. Daarin vond ik onder andere een wat uitgebreidere uitleg van wat de jury van mij vond:

Kandidaat numero twee, Guido, heeft nog niet zo vaak opgetreden. Dat had zijn weerschijn op het podium. Neem het Alphen a/d Rijngedicht waar hij mee begon. “De intentie is goed’, beaamt Krijn peter. Guido vertelt dat hij een van de slachtoffers persoonlijk kent, en dat brengt de thematiek erg dichtbij. In de uitwerking is daar jammer genoeg weinig van te merken. Het gedicht verzandt in een feitelijke beschrijving van de gebeurtenissen zoals wij die kennen van het journaal. “Hij verliest zijn persoonlijk betrokkenheid.” Fagel vult aan: ”Daal af in je ingewanden”.

Voor ik kan vragen: ”wat bedoel je daarmee?” veert Alexis op:” Ja, en Guido knoopt uitdrukkingen en gezegden aan elkaar tot iets dat daardoor nog geen poëzie is.” Hij somt op: ”vergane glories wedergekeerd tot stof” , “witte vlag vermomt als rode tong.” Ja, knikt Fagel.” Maar dat laatste had wel iets merkwaardigs.”

Alexis is verbeten vanavond. Dat komt waarschijnlijk door het gevecht dat hij levert met zijn bioritme. Door slaaptekort vallen er bepaalde delen van zijn hersenen uit. Gelukkig doen andere delen het wel. “iets wordt niet dichterlijk door iets aan een rode zijden draad te hangen. Mijn advies; schrap alle uitdrukkingen en gezegden en kijk dan wat er overblijft.”

De jury sluit af met een positieve beschouwing op de poëzie van Guido. Uit de mond van K.P. tekenen wij op: “Zijn poëzie kent interessante rafelranden. Hij moet oppassen dat hij die niet al te gelikt dichtstikt.” Het had een uitspraak van Fagel kunnen zijn.

Laura Stassen, die ook voor het eerst meedeed en dankzij een lichtelijk tekort aan dichtwerk niet geheel ontevreden was over het feit dat zij er ook na de eerste ronde uit lag, werd ook besproken door de jury:

De laatste dichteres in de eerste ronde is Laura.

Krijn Peter kijkt een beetje zuinig. “Er was een regel die ik mooi vond. ‘Soms zit het leven je net iets te strak.’” Maar al die uitleg, dat hoeft van hem niet. Alexis is het in dit geval niet met hem eens. “Ik vond dat een heel mooi light versje. Wat ik ook een mooi beeld vond was dat bloemperk op het industrieterrein: ‘doet me afvragen wie nou wie voor de gek houdt.’” Het is inderdaad thematiek die naadloos aansluit bij Alexis’ tweede bundel Stad en Land.

Waar hij zich dan weer aan stoorde, waren de taalfouten. “ Die heilige HOE GING DAT OOK ALWEER”

Ze had af en toe wat poëtische momenten, besloot de jury. Maar niet genoeg om door te gaan naar de tweede ronde.

Overigens bestond de jury uit poëziekenner en ex-uitgever Roland Fagel, dichter en slamkenner Alexis de Roode, en het gastjurylid dichter, NK Slampion 2006 Krijn Peter Hesselink. En de andere kandidaten waren goed; er werd hele mooie poezie voorgedragen die avond.

De finale is overigens op 1 juni om 20:00 in de Bastaard in Utrecht. En het wordt, ik quote, “spannend, gezellig en gaaf”, volgens organisator Sophie!

2 Reacties

 1. Lichtelijke zuurpruimreacties van de jury, toch?! Sowieso voor het feit dat we voor het eerst meededen! Jammer dat bij mij de ‘taalfouten’ niet werden uitgelegd want daar was ik eigenlijk wel benieuwd naar. Heb wel besloten dat ik pas weer ga slammen als ik voor mijn gevoel echt goede gedichten geschreven heb maar aangezien ik tegenwoordig meer columns en proza schrijf gaat dat nog wel even duren. Denk dat jij er echt mee door moet gaan, je had er heel wat leuke tussen! Zou de jury vooral niet te serieus nemen, het was een momentopname EN de allereerste keer. In ieder geval wel een zeer geslaagde avond!

  29/05/2011 om 21:32

  • Yep, dat vond ik ook, was sowieso gezellig! En de eerste slam-spanning is er ook af.. 😉

   De eerste reactie op m’n blog trouwens, gefeliciteerd daarmee! (wat je wint – een gedicht natuurlijk!)

   30/05/2011 om 17:00

Laat van je horen!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s